AIDC by Rosistem
Cosul tau

Atribuire indicativ EAN-13 pentru coduri de bare

Atribuire indicativ EAN-13 pentru coduri de bare
Atribuire indicativ EAN-13 pentru coduri de bare
  • Stoc: In stoc
  • Model: SRV-BCD-E13
1486.4528
Fara TVA: 1.249,12 lei
Acest produs beneficiaza de transport gratuit

INTRODUCERE

Atribuirea sau alocarea de coduri de bare  este necesară atât producătorilor, cât şi importatorilor sau exportatorilor în vederea distribuirii produselor în magazinele, supermarket-urile sau hipermarket-urile dotate cu echipamente de citire a codurilor de bare. Pentru a utiliza propriul cod de bare pe produsele sale o firmă trebuie să obţină codul de producător, importator sau exportator.

Atribuirea indicativului în sistem EAN-ISO pentru codurile de bare se face prin intermediul ARPC (Asociaţia Română pentru Paletizare şi Containerizare).

STRUCTURA GENERALĂ A FORMATULUI DE COD DE BARE EAN-13

Formatele de coduri de bare EAN sunt administrate internaţional de către GS1. În România standardul GS1 este administrat de către GS1 România, iar standardul ISO de către ARPC. Formatul EAN este o extensie a formatelor UPC (A sau E) pentru a include codul de ţară. Acest lucru înseamnă că echipamentele ce pot decoda codurile EAN pot de asemenea să decodifice şi formatele UPC. Prefixul (primele 3 cifre din codul EAN) este fie prefixul EAN de ţară, fie codul ISO al ţării respective. În cazul României codul ISO este 642, iar codul de ţară EAN este 594). Aşadar, ori de câte ori vedeţi în comerţ un produs cu codul de bare al cărui prefix este 642 sau 594 veţi şti că acel produs aparţine unui producător, importator sau exportator român.

Pentru cei interesaţi în aplicarea şi utilizarea codurilor de bare pentru marcarea produselor, prezentăm câteva noţiuni. Codul de bare este modalitatea de reprezentare a literelor şi cifrelor printr-o succesiune de bare şi spaţii. Codificarea cu bare conferă utilizatorului posibilitatea de a prelua informaţiile de pe un suport fizic cu ajutorul unui cititor optic de coduri de bare în scopul prelucrării şi gestionării informatizate. Unicitatea codurilor de bare pe piaţa internă şi internaţională se asigură prin folosirea unor indicative gestionate de asociaţii profesionale de profil. Cifrele cuprinse între prefix şi ultima cifră a codului EAN reprezintă codul de producător, importator sau exportator (în general primele 4 cifre), restul de cifre reprezentând codificarea internă a producătorului, importatorului sau exportatorului pentru fiecare gamă de produse.

Pentru exemplificare prezentăm structura numerică a unui cod de bare pentru reprezentare în simbolistica EAN 13:


unde:

- 6421234 reprezintă indicativul de utilizator cu prefixul 642 care reprezintă codul internaţional al României conform standardului SR EN ISO 3166-1:2007.

- 56789 reprezintă intervalul aflat la dispoziţia utilizatorului pentru a forma serii de coduri în funcţie de produs, gramaj, sortiment, calitate, etc. (maximum 100000 de coduri)

- 5 (ultima cifră a codului de bare) reprezintă cifra de autocontrol tipărită automat prin programul de generare coduri de bare EAN.

Pentru o detaliere mai exactă accesaţi  barcode.ro/tutorials/barcodes/ean-13.html.

MODALITATEA DE ATRIBUIRE ȘI ALOCARE

Tot ceea ce trebuie să faceţi este să completaţi o cerere de atribuire a codului de producător, importator sau exportator  (în care să specificaţi tipul produselor pe care le produceţi, numele şi datele de identificare ale administratorului societăţii) să o trimiteţi pe fax sau e-mail împreună cu o copie după certificatul de înmatriculare a societăţii şi datele de facturare. În maxim 24 de ore după ce am primit toate cele necesare veţi intra în posesia certificatului care atestă că vi s-a atribuit codul de producător, importator sau exportator plus o documentaţie anexată pentru a prezenta modul de folosire şi codificare a codurilor de bare.

Codurile atribuite societății dumneavoastră nu pot fi transferate sau revândute altor societăți. Nu există posibilitatea de a cumpăra mai puţine coduri (un singur cod de bare, 10, 50, 100 sau 1000 de coduri). Pe baza codului numeric unic atribuit societății dumneavoastră se pot forma serii de coduri într-un număr de 100000 de coduri de bare unice. Dacă aveți mai mult de 100000 de produse comercializate de societatea dumneavoastră pentru care aveți nevoie de coduri de bare unice, atunci va trebui repetată procedura de atribuire a codului de producător, importator sau exportator pentru a obține un nou cod unic ce-l veți putea folosi pentru încă 100000 de coduri de bare unice.

Codul de producător, importator sau exportator se atribuie o singură dată (acest lucru înseamnă că se plăteşte o singură dată și nu există cheltuieli ulterioare). Codul de producător, importator sau exportator atribuit este valabil pe plan global, atât în România cât şi celelalte țări.

Codul de producător, importator sau exportator atribuit va putea fi folosit pe termen nelimitat. Codurile de bare atribuite unui produs comercializat de societatea dumneavoastră nu va putea fi folosit pentru un alt produs din cadrul societății dumneavoastră sau de un alt terț. De asemenea dacă un produs căruia i-ați atribuit un cod de bare unic pe baza codului de producător, importator sau exportator nu-l mai produceți sau comercializați nu veți putea reutiliza acest cod de bare pentru alt produs, va trebui să folosiți o altă secvență numerică pentru a identifica noul produs pe baza codului de producător, importator sau exportator atribuit societății dumneavoastră.

PRETURI

Costul atribuirii indicativului unic pentru codul de producător, importator sau exportator EAN în sistem EAN-ISO este de 250 EURO + TVA. Cursul EURO-RON folosit va fi cursul BNR din ziua facturării.

Indicativul unic atribuit societății dumneavoastră este atribuit de către ARPC, nu de către Rosistem care doar intermediază acest serviciu.

Costul acestui serviciu este de  250 EURO + TVA  fără alte costuri anuale sau alte tipuri de costuri.

Costurile de transport ale certificatului si documentatiei anexate vor fi suportate de catre beneficiar.


Acest serviciu este valabil doar pentru codurile de bare EAN-13. Codul GLN nu este atribuit de către ARPC. Codurile GLN sunt gestionate doar de către GS1.

Indicativul pentru codurile de bare EAN-13 atribuit prin intermediul ARPC poate fi folosit doar pentru formatele de coduri de bare EAN-13. Indicativul nu poate fi folosit pentru formatele de coduri de bare EAN-8 sau pentru codurile de bare asociate produselor cântăribile (coduri de bare cu prefix 20-29).

Durata până ce se comunică codul de producător, importator sau exportator atribuit este de 24 de ore, iar durata până ce certificatul în original şi documentaţia anexată va ajunge la sediul dumneavoastră este de maxim 5 zile lucrătoare.

Certificatul în original și documentația anexată sunt emise de către ARPC. Doar factura fiscală este emisă de către Rosistem.

Pentru a verifica faptul că Rosistem vă poate intermedia atribuirea indicativului EAN în sistem EAN-ISO prin intermediul ARPC, vă rugăm să luați legătura cu ARPC la 021.240.88.48 sau 0722.415.029.

Prin trimiterea cererii de atribuire a codului de producător, importator sau exportator(semnată şi ştampilată de administratorul societăţii), a certificatului de înregistrare al societăţii și a copiei după ordinul de plată cu care s-a făcut plata serviciului de atribuire; compania dumneavoastră este de acord cu modalitatea de atribuire a codului de producător, importator sau exportator și cu termenele şi condiţiile stipulate în acest document web. 

După ce indicativul unic a fost atribuit acesta nu mai poate fi anulat.

CONCLUZII

Detalii complete despre procedura de atribuire gasiti pe site-urile www.barcoding.ro sau www.coduribare.ro.

Atentie!!! Dupa efectuarea platii, nu uitati sa ne trimiteti pe adresa e-mail sales@rosistem.com cererea de atribuire insotita de copia dupa certificatul de inregistrare al societatii dumneavoastra.

Te informam ca ne-am actualizat termenii si conditiile conform noilor reguli GDPR. Inainte de a continua navigarea pe website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul politicii de confidentialitate. Rosistem utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru.